Bundt cake with caramel rum frosting

English version below!

 

Bundtkaka med karamel och rom glasyr

 

Ingredienser bränt socker vätska

  • 1,2 dl socker
  • 1,2 dl grädde 
  • ungefär 1,8 dl kokosmjölk
  • 1½ msk citronsaft

Till kakan

  • 7,2 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 3 dl osaltat smör delat i kuber, rumstempererat
  • 4,8 dl socker
  • 4 stora ägg
  • 1 tsk vanilj extrakt
  • bränd socker vätska

Karamell rom glasyr

  • 1,2 dl osaltat smör
  • 2 msk mörk rom
  • 5,6 dl florsocker
  • bränd socker vätska

Gör så här

Gör bränd socker vätskan i med medelstor kastrull på medelvärme, Smält sockret sakta. Använd en träslev och rör om kontinuerligt för jämn smältning.
När sockret blivit en mörk karamell färg, ta av kastrullen från värmen och häll sakta i grädden medans du kontinuerligt rör om (oroa dig inte om det blir klumpar).

Sätt tillbaka kastrullen på värmen och rör om tills vätskan gått ihop helt. värm under omrörning i 2 minuter.
Häll upp den brända karamellen i en glasmåttskanna på åtminstone 4,8 dl (typ pyrex) och häll i kokosmjölk tills du kommer upp till 3 dl.
Häll i citronsaften och rör om, dela vätskan i 2 delar och ställ åt sidan.

 

Gör kakan: Sätt ugnen på 170°c. Smöra en ca 24 cm stor form och mjöla den, knacka bort överflödigt mjöl.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Skrapa av kanterna på skålen och ha i ett ägg i taget, vispa tills dom blandats väl med smeten.
Ha i vaniljextrakt och vispa i 5 sekunder.

Hämta en av portionerna med bränd socker vätska och varva med mjölblandningen, börja och sluta med mjölblandning.
Vispa ihop med smeten, häll upp smeten i formen och grädda i mitten i 45 till 50 minuter, eller tills teststickan kommer upp torr.
Ställ formen på ett galler och låt svalna helt, lossa kakan från formen och vänd den på gallret.

 

Gör glasyren: Lägg i smör, rom, florsocker och resterande av bränd socker vätska i men matberedare.
Pulsera vätskan tills den är blank och len.

 

Montera kakan: Jag hällde glasyren direkt från glaskannan för att få rinningar, hoppas det smakr!

 

 

For the burnt sugar liquid

  • ½cup granulated sugar
  • ½cup heavy cream
  • approximately 3/4 cup coconut milk
  • 1½tbsp fresh lemon juice

For the cake

  • 3cups of flour
  • 1tsp baking powder
  • ½tsp baking soda
  • 1tsp salt
  • 1 1/4 cups unsalted butter cut into cubes, at room temperature
  • 2cups granulated sugar
  • 4 large eggs
  • 1tsp pure vanilla extract
  • burnt suger liquid (see above)

For the caramel rum frosting

  • ½cup unsalted butter
  • 2tbsp dark rum
  • 2 1/3cups confectioners sugar
  • burnt sugar liquid

 

Making the cake

 

Make the burnt sugar liquid in a medium saucepan over medium heat, slowly melt the sugar.
Use a wooden spoon to stir it continuosly to ensure even melting. 
When the sugar turns a dark caramel color, remove the pan from the heat and slowly stream in the cream while continuing to stir (don’t worry if the mixture starts to clump). Return the pan to medium heat and stir until completely combined; cook for 2 minutes longer, stirring.
Transfer the burnt caramel mixture to at least a 2-cup heatproof liquid measuring cup (like pyrex) and add enough coconut milk to make 1 1/4 cups liquid. Add the lemon juice. Whisk to combine, divide the mixture in half, and set both portions aside.

 

Make the bundt cake: Preheat the oven to 325°f. Generously spray the inside of a 10-inch bundt pan with baking spray; alternatively, butter it thoroughly, dust it with flour, and knock out the excess flour.
In a medium bowl, whisk together the flour, baking pwoder, baking soda and salt. Set aside.
In the bowl of a standing mixer fitted with a paddle attachment, beat the butter and suger until pale and fluffy. Scrape sown the bowl and add the eggs, one at a time, beating until each egg is incorporated. 
add the vanilla and beat for 5 more seconds.

Retrive one of the reserved portions of burnt sugar liquid.
add the flour mixture in three parts,alternating with burnt sugar, beginning and ending with the flour mixture. Scrape down the sides and bottom of the bowland beat again for 10 seconds. Pour the batter into the prepared pan and bake for 45 to 50 minutes, or until a testpin inserted into the center of the cake comes out clean. 
Transfer the pan to a wire rack to cool completely.
Gently loosen the sides of the cake from the pan and turn it out onto the rack

 

Make the caramel rum frosting: Put the butter, rum and confectioners sugar and the remaining portion of burnt sugar liquid in a food processor.
pulse short burst until the frosting is shiny and smooth.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: