Struvor- the Swedish christmas tradition

English version below!

 

Recept

  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ dl mjölk (kan bytas mot vatten)
  • 2 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • en nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • kokosfett eller rapsolja till fritering
  • Struvjärn

 

Gör så här 

Rör ihop ingredienserna till en slät smet. Låt stå och dra någon timme.

Hetta upp fettet långsamt till ca 180 grader i en smal, hög kastrull. Har du ingen termometer kan du kolla temperaturen med en bit vitt torrt bröd som ska bli guldfärgat på 1 min.
Häll smeten i en smal skål som inte är mycket vidare än att struvjärnet precis går ned.

Hetta upp struvjärnet i fettet. Doppa sedan det varma järnet i smeten nästan upp till kanten på järnet. Sänk ned järnet i fettet och fritera i 1-2 min.

Ta upp och lossa struvan försiktigt med en gaffel om det behövs, oftast lossnar dom av sig själv. Låt den rinna av och doppa den i socker medans den är varm. 
Värm järnet igen och fritera nästa struva.

 


 

Ingredients

  • 1½ dl flour
  • 1½ dl milk
  • 2 eggs
  • 1 tsp sugar
  • a pinch of salt
  • 1 tsp vanilla
  • coconut fat or rapeseed oil for the frying
  • Struv-iron
This is the kind of struv-iron i used!

 

Do like this

Mix the ingredients to a smooth batter. Let it sit for an hour.

Heat the fat slowly to about 180°c of 356°f in a thin, high saucepan. If you do not have a thermometer you can use a piece of white, dry bread. When the bread have turned golden in 1 min the fat is ready.
Pour the batter in narrow bowl. The bowl should not be much wider then the iron

Heat the iron in the fat. Then dip the hot iron in the batter almost up to the edge. Lower the iron into the fat and fry for 1-2 min.

Lift the iron from the fat and loosen the struva with a fork if needed. Let the excess fat drip of and dip the struva i sugar while its still hot. heat the iron again and do the next.

Follow me on social media 🙂
Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: