Safftiga lussebullar

Ingredienser

  • 100 g jäst
  • 200 g smör
  • 1000 g mjölk
  • 500 g kvarg
  • 1 g saffran
  • en skvätt ljus rom
  • 290 g socker
  • 1 g salt
  • 1950g mjöl
  • russin
  • 1 ägg

Gör så här

Lägg saffranet i en tät burk som inte tar färg och häll över en skvätt rom, låt stå i något dygn.

Smula jästen i en bunke. Smällt smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till max 37°c. Häll det över jästen. 
Tillsätt kvarg, saffran, socker och det mesta av mjölet (tänk på att det kommer komma in mjöl i degen vid utbaket också)
Arbeta degen smidig, låt jäsa i ca 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk, baka ut till lussekatter.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, garnera med russin, låt jäsa i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°c. Pensla med uppvispat ägg, grädda i mitten av ugnen i 5-8 min.
Låt svalna på galler 

Follow me on social media 🙂
Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: