Helgens besök på Högbo bruk

 

Detta får bli mitt första inlägg och jag hoppas ni kommer finna det intressant.

Detta inlägg kommer att handla om ett besök på Högbo bruk som jag och min kära sambo David gjorde i helgen som var.

Till att börja med ska jag berätta vad som härledde till att just detta besök på Högbo vart av.
Förra året så fyllde både jag och David jämt. Jag fyllde 30 år och David fyllde 40 år så vi bestämde oss för att fira tillsammans och bjöd hem släkt och vänner på vårt 70-årskalas.

Då fick vi en väldigt fin present att min älskade pappa och hans fina sambo, ett presentkort på ett restaurangbesök på just Högbo brukshotell.

Den presenten slog verkligen hem för både David och mig och den rörde i alla fall mig ända in i hjärtat! Jag tyckte det var oerhört fint av pappa och hans sambo att göra det för oss.

Så i helgen var det äntligen dags för själva besöket på Högbo!

För er som inte tidigare varit på Högbo ska jag ta och berätta lite mer om just Högbo och lite av vad som finns att göra där.
Högbo bruk är ett järnbruk i en lantlig idyll ungefär 6 km från Sandviken som är kvar i det gamla, där du lätt kan glömma vardagen och alla måsten för en stund med en promenad i vandringslederna eller på bruket och spana in alla gammaldags byggnader och den vackra naturen och varför inte passa på att ta en fika på Högbo Qvarn att avnjuta till ljudet av vattnet intill.

På Högbo bruk finns det bland annat tillgång till en fin golfbana omgiven av natur och även en minigolfbana där du kan spela med familjen.

Det finns även en del djur runt om på bruket så som alpackor, kor, getter, höns och kaniner, utöver de vilda änder som strövar omkring.

För dig som är intresserad av hantverk så finns det en del olika att välja på;
På Björk & Berries säljer dom skönhetsvård som är framtagen från naturliga och ekologiska råvaror, där kan du även skära och prägla din alldeles egna tvål.

I Glashyttan håller Olle Brozén till med sitt traditionella glasblåseri, här kan du titt på när han blåser glas och köpa vackra hantverk.

I keramikgalleriet så arbetar Margareta Persson med stengods och producerar sina konstverk, från maj till september kan du kolla på konstutställningar här.

Hos Sméjohan så tillverkas det smidesprodukter av olika slag, både för beställning och produktion för försäljning i den egna butiken, du kan även lära dig smida på kurser som anordnas här.

Utöver det så finns det alternativ att hyra kanot och tillbringa dagen på sjön eller varför inte ta ett dopp i vattnet varma sommardagar.

Högbo bruk är väl värt ett besök enligt mig!

Vi valde att åka till Högbo tidigare för att just avnjuta omgivningen en stund innan vi skulle till att äta.
Väl där så började vi med en promenad runt bruket och det blev såklart en del foton som jag rekommenderar er att spana in i mappen foton.

När klockan började närma sig 17.30 började vi bege oss till hotellet och våran bordsbokning, vi blev välkomnade med trevlig personal i en gemytlig miljö.

Till bords så bjöds det på lokalproducerat lantligt bröd och vispat kryddat smör, brödet var väldigt saftigt och gott och det nästintill smälte på tungan.

Det bjöds även på en aptitretare som bestod av vaktelägg med örtkräm och knaprigt kräftknäck, även den var himmelskt god och verkligen värd att både nämna och rekommendera!

Till förrätt så åt jag en kompott av lokalproducerade betor som bestod av kålrabbi, grönkålschips, röda och gula betor och en pepparotsfärskost. Denna rätt var oerhört välkomponerad och det var ingen smak som tog över hela rätten utan dom komplimenterar varandra väldigt väl.

Till huvudrätt så valde jag deras röding. Den rätten bestod av halstrad röding, pilgrimsmousseline, kräfthollandaise, primörer, rökt stenbitsrom och potatis, till det, ett chablis-vin som servitrisen rekommenderade. Mycket gott! Denna rätt var mycket välkomponerad och smakerna förenade sig väldigt fint tillsammans! Normalt sett tycker jag inte om stenbitsrom, men den hörde liksom till denna rätt och gjorde sig bra på tallriken.
Maten var försvinnande god med en lagom stor portion.

Till dessert serverades det en buffé av ostar, choklad och bakverk med väldigt många olika alternativ, varav många av dom så goda att det vattnas i munnen bara jag tänker på dom!
Efter detta besök var jag så mätt att jag hade kunnat rulla hem utan bil.

Det mesta av maten som Högbo Brukshotell och Högbo Qvarn serverar är producerad på anläggningen eller lokalproducerad, vilket jag tycker är väldigt bra eftersom det bidrar till att vi får ha kvar de lokala producenterna av fina råvaror!

Tack för denna gång, på återseende!

Follow me on social media 🙂

Kommentera

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: