Den vackra sidan av Sverige

 

I helgen som var tog jag en väldigt rogivande och trevlig biltur genom vackra Dalarna och gjorde några stopp efter vägen.

Jag började dagen med att stiga upp vid 05.00 med en stillsam frukost samt att packa det lilla jag skulle ha med mig, extrakläder utifall vädret skulle bli sämre och naturligtvis kameran.

Det finns inget mer rogivande än att starta dagen tidigt innan alla andra vaknat upp, allt är så tyst och stillsamt, testa på det vet jag!

Det första stoppet jag gjorde blev i kyrkbyn Rättvik och Siljan, hem till det berömda Dalhalla där det hålls många stora evenemang. Här arrangeras även Rättviks marknad två gånger per år, en gång på våren i början av maj och en gång på hösten i början av oktober. För den bilintresserade hålls ett årligt rally runt Siljan med start i Rättvik; Big Lake Run och även den ökända Classic car week, en klassisk motorfestival och crusing.
Det jag gjorde i Rättvik var att först stanna till i centrum och kolla på kyrkbåten Sörbyggarn, en båt som är byggd på 1950-talet, den ligger som ett minnesmärke över vikingatiden och hur man förr i tiden utförde transporter av olika slag, ofta på storbåtar med mellan 8-12 par åror.

Jag gjorde ett besök vid Långbryggan som byggdes år 1895, den är 628 meter lång och byggdes för att användas som hamnplats för ångaren S/S Rättvik som trafikerade Siljan mellan år 1895 och 1950-talet.

Härifrån tog jag mig vidare till orten Mora, hem åt Morakniv AB, som har tillverkat knivar fabriksmässigt i orten Östnor sedan år 1895. I Mora hittade jag även en liten trevlig badplats som ligger i slutet av Stationsvägen, så är det varmt, ta då ett dopp här!

I Nusnäs utanför Mora tillverkas även dalahästen, som tillverkats ända sedan 1600-talet och kom till som en biprodukt från traktens möbelsnickeri.

Mellan Mora och Älvdalen ligger rastplatsen Spjutmosjön. Här kan du verkligen njuta av utsikten!

Denna rastplats är väl underhållen och har sittplatser både inomhus och utomhus.

Här finns även toaletter!

Sedan gick färden vidare mot Njupeskärs nationalpark och de vackra vyerna där. På vägen blev det några stopp på en lägerplats vid en bro, vid pansarvagnshinder och vid en av utsiktplatserna halvvägs uppför Fulufjället.

Uppe vid Njupeskär så kommer man till en gratis parkering, innan man börjar gå mot fallen så kan det vara en bra ide att gå på toaletten eftersom det inte finns några sådana faciliteter efter stigarna.

I början av leden finns det även en servering som är öppen mellan juni-september, här kan man äta en bit mat och ta en fika eller en glass.

Denna ligger på höger sida och på vänster sida hittar man ett naturum där man kan hitta information om vad som finns på Fulufjället, här kan man köpa souvenirer från Dalarna.

Själva vandringen var väldigt rogivande och mycket finns det att titta på. Det är så otroligt vacker natur och det är så härligt att se naturen få vara som den är.

Utöver dom stigar och gångbroar dom gjort och underhåller väldigt väl, är skogarna och stenrösarna orörda, precis som dom är menade att vara. Vattenfallet är det högsta vi har i Sverige på hela 93 meter i ett lodrätt fall och den totala höjd uppnår hela 125 meter.

Det är något väldigt mäktigt att stå där och se krafterna strömma på det viset. Jag blir andlös när jag tänker på hur det har blivit till och hur lång tid det tagit för fallet att bli så här.

Väljer man att fortsätta runt istället för att gå tillbaka samma väg så passerar man det som räknas som världens äldsta träd. Det är den världsberömda ur-granen som är av samma genetiska individ som för 9500 år sedan. På 100 år så har trädgränsen har höjts 200 meter.

Jag personligen tycker att det här är oerhört fascinerande att vi hittat sånt här i dom svenska fjällen, naturen här är väldigt häpnadsväckande.

Fulufjällen och Njupeskärsfallen är definitivt värt ett besök. Även om du bor en bit ifrån så finns det många fina övernattningsmöjligheter. Så detta bör du inte missa!

 

Tills nästa gång, på återseende!

Follow me on social media 🙂

Kommentera

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: