Fikabuffé för att fira min födelsedag

Chokladsnittar

*5 dl vetemjöl

*2,5 dl socker

*4 msk kakao

*1 msk vaniljsocker

*1 tsk bakpulver

*200 g smör

*1 ägg

Pensling och garnering

*1 ägg

*pärlsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda de torra ingredienserna i en skål.

Tillsätt smöret och ägget.

Arbeta snabbt ihop alltihop till en deg.

Dela degen i sex delar och forma dem till fingertjocka längder.

Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.

Platta till längderna och pensla dem med uppvispat ägg.

Strö på pärlsocker.

Grädda i cirka 15 minuter i mitten av ugnen.

Låt längderna svalna något och skär dem sedan i cirka 2 centimeter breda, sneda bitar.

Detta recept har jag hittat på koket.se


Kladdkakekakor

*225 gram mörk choklad

*60 gram smör

*1 ½ dl vetemjöl

*½ tsk bakpulver

*2 stora ägg

*2 dl farinsocker

*1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här!

 

Sätt ugnen på 175 grader, Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret över ett vattenbad.

 

Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en bunke. Tag fram en till bunke och vispa ägg, farinsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

 

Vispa ned den smälta choklad och smörblandningen i äggblandningen. Tillsätt dom torra ingredienserna och vispa tills allt går ihop.

 

Ställ smeten i frysen i 30 minuter.

 

Forma degen till 10-12 bollar med hjälp av en kakskopa, ca 4-5 cm i diameter, eller rulla dom för hand, lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper.

 

Grädda kakorna mitt i ugnen i 9-12min. Låt dem svalna på ett galler.

 

 

Detta recept har jag hitta på tidningenhembakat.se 

 


Browniekakor med mintfyllning

*2½ dl strösocker

*½ dl vetemjöl

*¾ dl kakao

*1 tsk vaniljsocker

*1 tsk bakpulver

*½ tsk salt

*250 g mörk choklad, hackad

*40 g smör

*2 ägg

Fyllning

*200 g färskost, t ex Philadelphia

*2 dl florsocker

*20 g smör, rumsvarmt

*pepparmintsolja efter smak

*grön hushållsfärg

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop strösocker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt.

Smällt choklad och smör över vattenbad i en stor skål.

Ta bort ifrån plattan och tillsätt snabbt ägg samt de torra ingredienserna.

Blanda tills smeten precis går ihop.

Klicka ut matskedsstora klickar på de bakplåtsklädda plåtarna med 4-5 cm mellan kakorna (de flyter ut).

Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter.

Låt dem svalna på plåten.

Fyllningen:

Vispa samman alla ingredienserna.

Spritsa fyllningen på hälften av kakorna.

Lägg en ospritsad kaka ovanpå.

Detta recept har jag tidningenhembakat.se.


Hallongrottor

*200 g smör

*1 dl socker

*1 tsk vaniljsocker

*1 tsk bakpulver

*4,5 dl vetemjöl

*sylt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker smidigt.

Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl.

Rör ner det i smeten och arbeta samma till en deg.

Forma degen till en rulle, cirka 20 cm lång. Skär 20 bitar.

Rulla dem till kulor och lägg i små pappersformar för kakor.

Tryck en fördjupning i varje degkula med ett mjölat finger.

Lägg lite sylt i varje grop.

Grädda mitt i ugnen i cirka 18 minuter.

Detta recept har jag hittat på koket.se


Nöttoppar

*1½ dl hasselnötter (motsvarar cirka 100 g)

*50 gram smör

*1 ägg

*1 dl strösocker

*hela hasselnötter till garnering

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Mal nötterna i mandelkvarn och smält smöret.

Rör ihop ägg och socker. Blanda ner nötter och smör.

Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, tryck ned en nöt i varje kaka.

Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Detta recept har jag hittat på ica.se


Chocolate chip cookies

*4 dl vetemjöl

*1 krm salt

*½ tsk bikarbonat

*150 g mjukt smör

*2 dl farinsocker

*1 dl strösocker

*1 tsk vaniljsocker

*1 ägg

*1 äggula

*100 g mörk choklad

*75 g ljus choklad

*75 g vit choklad

*30 g jordnötter

*30 g macadamianötter

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Sikta mjöl, salt och bikarbonat i en bunke.

I en annan bunke, vispa samman smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker.

Tillsätt ägg och äggula, vispa till en jämn smet.

Vispa ned mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.

Hacka choklad och nötter och blanda med degen tills det blir jämt fördelat.

Rulla hela degen till en rulle på cirka 8 centimeter i diameter.

Skiva 1 centimeter tjocka skivor, lägg på en bakplåtsklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter

Detta recept har jag hittat på kungsornen.se


Franska macarons

Viol

*4 äggvitor

*0,5 dl strösocker

*150 g skållade sötmandlar

*4 dl florsocker

*röd och blå hushållsfärg

Fyllningen

*100 g smör, rumsvarmt

*1,5 dl florsocker

*1 tsk vaniljsocker

*1 äggula

*några droppar hushållsfärg

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Mal den skållade mandeln.

Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.

Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

Blanda försiktigt ned malen mandel, florsocker och några droppar karamellfärg.

Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med silpat eller bakplåtspapper.

Låt kakorna vila på plåten i cirka 15 minuter för att förhindra att dom spricker i ugnen.

Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.

Dra bort silpat/bakplåtspapper från plåten direkt och låt kakorna svalna.

Fyllningen

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Vispa ned äggulan.

Färga med karamellfärg och smaksätt med violessens.

Spritsta ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.

Lägg på resten av mandelkakorna som lock.

Vill du istället göra macarons med hallonsmak så tar du bara röd karamellfärg i macaronsmeten och byt ut violessensen i smörkrämen mot 2 matskedar hallonsylt och några droppar karamellfärg.

Vill du istället göra choklad och hasselnötsmacarons så gör du macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätter smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.

Detta recept har jag hittat på koket.se.


Sega russinkakor

*100 g rumsvarmt smör

*2 dl rörströsocker

*1 tsk vaniljsocker

*1 ägg

*3½ dl vetemjöl

*1½ tsk bikarbonat

*½ tsk salt

*1 dl russin (jag valde att ha i 2,5 dl eftersom jag gillar russin så mycket)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till en fluffig smet.

Rör ner ägget.

Blanda mjöl, bikarbonat och salt och rör sedan ner det i smeten.

Tillsätt russin och rör om.

Rulla smeten till bollar och placera ut på bakplåtsklädda plåtar. Tänk på att ha lite avstånd mellan bollarna, eftersom kakorna flyter ut!

Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Detta recept har jag hittat på sotasaker.com


Morotskaka

*4 ägg

*4 dl strösocker

*2 dl rapsolja

*200 g rivna morötter

*1 citron, rivet skal och saft

*1 msk bakpulver

*2 tsk vaniljsocker

*1 tsk mald kanel

*4 dl vetemjöl

Glasyr

*200 g färskost, t ex Philadelphia

*100 g rumsvarmt smör

*4 dl florsocker

*½ citron, rivet skal och saft

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.

Tillsätt olja, morötter, citronskal och citronsaft.

Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, kanel och mjöl.

Blanda ihop mjölblandningen med äggsmeten.

Häll smeten i en långpanna, cirka 32×24 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 40-45 minuter.

Låt den kallna i formen.

Skär kakan i rutor innan du brer på glasyren.

Glasyr

Vispa ihop alla ingrediensernamed elvisp till en fluffig glasyr.

Bred ut den jämnt över rutorna. Dra snett över glasyren med en gaffel ocm du vill ha ett randigt mönster.

Detta recept hittade jag på tidningenhembakat.se


Gluten och mejerifri mintkladdkaka

*100 g Carlshamns mejeriets mjölkfria margarin

*2½ dl strösocker

*2 ägg

*1½dl Semper fin mix

*1 tsk vaniljsocker

*3 msk kakao

*1 tsk bakpulver

*1 krm salt

*pepparmintsolja efter smak

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.

Smält margarinet i en kastrull.

Rör ihop socker, vaniljpulver och ägg i en bunke.

Blanda ihop mjöl, kakao och salt, rör ner det med smöret i äggsmeten.

Tillsätt pepparmintsoljan sist och rör ihop det med smeten.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 17-20 minuter, tills den nästan är torr i mitten.

Detta recept har jag fått från min goda vän John eftersom han har allergier och jag ville att han inte skulle behöva ta med sig eget.


Gluten och mejerifri knäckpaj med bärfyllning

*150 g Carlshamns mejeriets mjölkfria margarin

*2 dl råsocker

*½ dl ljus sirap

*½ dl imat havregrädde

*3 dl havregryn

*1½ dl Semper fin mix

*½ tsk bakpulver

*1 tsk flingsalt

*600 g hallon och blåbär

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Smällt smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och havregrädde.

Ta av från värmen och blanda ner havregryn, Semper fin mix, bakpulver och flingsalt.

Blada bär med potatismjöl och lägg i en smord pajform.

Fördela smeten ovanpå.

Grädda i ugnen i cirka 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.

Detta recept har jag baserat på ett recept ifrån ica.se


Gluten och mejerifri mintchokladtårta med päronmousse på kladdkakebottenmed glaze ovanpå

Kladdkakebotten

*100 g Carlshamns mejeriets mjölkfria margarin

*2½ dl strösocker

*2 ägg

*1½dl Semper fin mix

*1 tsk vaniljsocker

*3 msk kakao

*1 tsk bakpulver

*1 krm salt

*pepparmintsolja efter smak

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.

Smält margarinet i en kastrull.

Rör ihop socker, vaniljpulver och ägg i en bunke.

Blanda ihop mjöl, kakao och salt, rör ner det med smöret i äggsmeten.

Tillsätt pepparmintsoljan sist och rör ihop det med smeten.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 17-20 minuter, tills den nästan är torr i mitten.

Dela botten på mitten.

Päronmousse

*6 konserverade päronhalvor i sockerlag

*6 gelatinblad

*½ dl socker

*1 msk koncentrerad päronsaft

*3 dl vispningsbar havregrädde

*grön karamellfärg

Gör så här

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Mixa päronhalvorna till puré och värm den, socker och saften.

Lägg dom urkramade gelatinbladen i den varma purén och rör tills gelatinet har smält.

Låt svalna.

Vispa grädden och vänd ner den i purén.

Ha i karamellfärg.

Ha på päronmoussen mellan dom två bottenhalvorna.

Frys hela tårtan!

Glaze

*12 gelatinblad

*300g imat havregrädde

*500g socker

*200g vatten

*160g glykossirap

*160g kakao

Gör så här

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Häll vatten, socker och glykossirap i en kastrull och låt koka upp till 104 grader.

Ta bort från värmen och sikta ned kakaon i omgångar.

Rör om tills allt gått ihop.

Koka upp grädden i en annan kastrull vid sidan om och häll i sockerblandningen.

Krama ur vattnet ur gelatinet och lägg i en liten skål.

Häll i en del av den varma glazen och rör om tills gelatinet har smält.

Blanda ut med den övriga glazen.

Låt svalna tills glazen nått en tempratur på cirka 25-35 grader.

Låt glazen passera genom en finmaskig sil för att få bort alla luftbubblor innan du häller den över tårtan.

Ta fram tårtan ur frysen och häll glazen. Låt den svalna i kylen över natten innan du dekorerar tårtan.

 


 

Gluten och mejerifri drömtårta med pistaschkräm

*3 ägg

*1,5 dl strösocker

*1 tsk bakpulver

*2 msk kakao

*0,75 dl potatismjöl

Fyllningen

*150g Carlshamns mejeriets mjölkfria margarin, rumsvarmt

*2 dl florsocker

*2 tsk vailjsocker

*1 äggula

*pistaschnötter

*pistaschessens efter smak

Sätt ugnen på 200 grader.

Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker.

Vispa pösigt med elvisp.

Tillsätt bakpulver och kakao.sikta gärna kakaon för att slippa klumpar.

Vispa till en jämn smet med elvispen.

Tillsätt potatismjöl och vispa till en jämn smet.

Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt, cirka 30×40 cm.

Grädda rulltårtan i mitten av ugnen i 8 minuter. Håll koll på kakan så att den inte blir bränd för det går oerhört fort.

Under tiden som kakan gräddas, strö ut strösocker på ett bakplåtspapper. Snåla inte med sockret och se till att det blir jämnt spridet på papperet.

Stjälp upp rulltårtan direkt med ovansidan av kakan mot det sockrade papperet.

Ta försiktigt loss bakplåtspapperet från undersidan. Pensla gärna med kallt vatten så lossnar det lättare.

Lägg på en bakhandduk och låt svalna under tiden du gör fyllningen.

Fyllningen

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.

Tillsätt äggulan och fortsätt vispa.

Blanda i essens efter smak.

Bred ut krämen på rulltårtan och lägg dit nötterna och rulla ihop tårtan.

Linda in den i bakplåtspapperet och lägg i en plastpåse och förvara i kylen i minst 20 minuter innan servering.

Skär upp tårtan efter att den varit i kylen i minst 20 minuter så att smörkrämen hinner stelna något.

Detta receptet är baserat på ett recept som jag hittade på recepten.se

 


 

Chokladmirrorglazetårta med hallon och passinsfrukmousse

Browniebotten

*120 g mörk choklad

*100g smör

*2,5dl socker

*2 ägg

*1,5 msk vaniljsocker

*1 krm salt

*1,5 dl vetemjöl

 

Gör så här

 

Sätt ugnen på 175 grader (150 grader vid varmluft).

Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i ett vattenbad.

Ta bort från värmen och rör ned sockret och bland väl.

Tillsätt ett ägg i taget och rör om mellan varje.

Tillsätt vaniljsocker och salt och rör om

vänd slutligen ned mjölet.

 

Anledningen till att man bara rör ned ingredienserna och inte vispar ihop dom är för att man vill ha den kompakt och kladdig. Om man vispar den så får man in en massa luft i den och då blir den inte kompakt.

 

Sätt fast ett bakplåtspapper på botten av en springform på 23cm med hjälp av kanterna till formen.

Smöra och mjöla kanterna på formen .

Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 15-25 minuter.

Ha koll på kakan så att den inte blir för genomgräddad.

Den ska fortfarande vara kladdig inuti.

Låt svalna kvar i formen.

 

Hallonmousse

 

*3 paket tinade hallon(á 225g)

*3 dl gelesocker

*6 tsk vaniljsocker

*9 dl vispgrädde

*4 blad gelatin (går att byta mot agar agar eller vegan gel om du är vegetarian)

 

Gör så här

 

Blötlägg gelatinbladen i kallvatten

Mixa hallonen med en stavmixer eller matberedare.

Passera dom mixade hallonen genom en finmaskig sil.

Koka upp den släta hallonpurén med gelesocker.

Ta av från värmen och rör ner vaniljsocker.

Krama ur gelatinbladen.

Ta lite av den varma hallonvätskan och blanda med gelatinen tills den smällt.

Häll ner gelatinblandningen i den övriga vätskan och rör ihop.

Vispa grädden fluffigt.

Vänd ner grädden i hallongelén när den börjat stelna något (den ska fortfarandevara lite rinnig)

 

Häll hallonmoussen på den helt svala browniekakan i samma form. Jag fyllde inte hela formen upp till kanten för att göra det enklare längre fram.

Släta ut med en slickepott.

Ställ in i frysen och låt den bli genomfrusen.

Men spar överflödet i kylen.

 

Passionsfruktmousse

 

*4 gelatinblad

*6 passionsfrukter

* passionsfruktjuice, lika mycket som mängden saft från 6 pressade passionsfrukter (ca 0,8 dl)

* saft av en halv citron

*4 äggvitor

*4 äggulor

*1 dl strösocker

*3,5 dl grädde

 

Gör så här

 

Blötlägg gelatinbladen i kallvatten.

Dela och skrapa ur allt fruktkött ur alla passionsfrukter och sila hårt med baksidan av en sked mot en finmaskig sil.

Koka upp passionsfruktsjuicen och lägg ned dom urkramade gelatinbladen i juicen och ta av från värmen.

Rör om tills allt gelatin har smält.

Häll ned saften från passionsfrukten och citronsaften och blanda ihop.

Låt svalna helt.

Vispa äggulorna och sockret ljust och fluffigt.

Rör ned passionsfruktsblandningen.

Vispa grädden och vänd ned i bunken.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ned med stora luftiga tag så att det blandas helt. Täck bunken med en plastfilm och ställ in i kylen i någon timme så att den sätter sig lite.

Ta en likadan springform med bakplåtspapper i botten och ha i passionsfruktmoussen och jämna till med en slickepott.

Ställ in i frysen och låt bli genomfrusen.

 

Ta fram hallon/brownietårtan och passionsfruktmoussen.

Ha på ett lager av den ofrusna hallonmoussen på den frusna hallontårtan.

Lägg på den frusna passionsfruktmoussen och tryck fast den i hallonmoussen.

(för att få loss passionsfruktmoussen ur springformen kan du ta fram den ungefär 10-15 min före hallontårtan så lossnar den lättare från kanterna.)

plasta in med plastfolie och ställ in i frysen igen så att den blir genomfrusen igen.

 

Vispa grädde och ta fram den genomfrusna tårtan.

Spacka tårtan med grädden så att den blir jämn. Fyll ut alla hålutrymmen och ojämnheter. Tänk på att arbeta snabbt eftersom grädden frysen snabbet på den genomfrusna tårtan.

Nu kan du ställa in den i frysen igen.

 

Då var det dags för att göra glazen

 

Chokladglaze

 

*12 gelatinblad

*300g grädde (40%)

*500g socker

*200g vatten

*160g glykossirap

*160g kakao

 

Gör så här

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Häll vatten, strösocker och glykossirap i en kastrull och låt koka upp till 104 grader. Tänk på att röra om ibland.

Ta av från värmen och sikta ned kakaon i omgångar.

Rör om tills allt gått ihop.

 

Koka upp grädden i en annan kastrull på sidan om och häll i sockerblandningen.

 

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i en liten skål.

Häll över lite av chokladvätskan på bladen och rör om tills bladen smält.

Häll ner gelatinet i den övriga glazen och blanda ihop.

Låt glazen svalna tills den är mellan 25-35 grader.

Jag fick bäst resultat när jag väntade tills 25 grader var uppnått.

Men tempraturen beror på vilken tjocklek du vill ha.

Låt glazen passera genom en finmaskig sil några gånger för att få bort alla luftbubblor innan du häller den över tårtan.

 

Det här receptet är på ganska mycket glaze men det har jag gjort av den enkla anledningen att jag inte ska stå där med en halvfärdig tårta. Hellre för mycket än för lite.

  

Detta recept är baserat men något omgjort från mandibakar

 


 

Schwarzwaldtårta

Nötmarängbotten

*200g hasselnötter

*6 äggvitor

*1½ dl strösocker

*1½ dl florsocker

*100g mörk choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 160 grader. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills skalet släpper.

Skrubba bort skalen på dom med hjälp av en kökshandduk.

Mal nötterna fint i en mandelkvarn.

Sätt ugnen på 150 grader. Rita tre rundlar, cirka 22 cm i diameter på varsitt bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna hårt, tillsätt strösocker och florsocker mot slutet. Fortsätt vispa tills det är vitt och fluffigt.

Rör försiktigtner de malda nötterna.

Bred eller spritsa ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25-30 minuter.

Lossa bottnarna försiktigt från papperet och låt dem kallna. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt dem stelna.

Fyllningen

*Cirka 8 dl vispgrädde

*100g mörk choklad

*1 msk vaniljsocker

Gör så här

Vispa grädden och ställ in hälften av grädden i kylen till senare.

Smält chokladen och blanda med hälften av den grädden som är kvar.

Blanda den andra halvan av grädden som inte står i kylen med vaniljsocker.

Du har nu tre bunkar med grädde, en av dem i kylen.

Bred ut hälften av chokladgrädden och hälften av vaniljgrädden på en botten med chokladsidan uppåt.

Lägg på nästa botten och bred på resten av chokladgrädden och vaniljgrädden.

Lägg på den sista botten.

Ta fram grädden ur kylen och bred den ovanpå och runt kanterna på tårtan.

Ställ in tårtan i kylen så att den hinner sätta sig.

Nu kan du garnera tårtan!

Detta recept har jag hittat på tidningenhemmabakat.se

 


 

Tårta med browniebotten med hallon/björnbärpannacotta och vaniljmousse

Browniebotter

*120 g mörk choklad

*100g smör

*2,5dl socker

*2 ägg

*1,5 msk vaniljsocker

*1 krm salt

*1,5 dl vetemjöl

 

Gör så här

 

Sätt ugnen på 175 grader (150 grader vid varmluft).

Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i ett vattenbad.

Ta bort från värmen och rör ned sockret och bland väl.

Tillsätt ett ägg i taget och rör om mellan varje.

Tillsätt vaniljsocker och salt och rör om

vänd slutligen ned mjölet.

 

Anledningen till att man bara rör ned ingredienserna och inte vispar ihop dom är för att man vill ha den kompakt och kladdig. Om man vispar den så får man in en massa luft i den och då blir den inte kompakt.

 

Sätt fast ett bakplåtspapper på botten av en springform på 23cm med hjälp av kanterna till formen.

Smöra och mjöla kanterna på formen .

Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 15-25 minuter.

Ha koll på kakan så att den inte blir för genomgräddad.

Den ska fortfarande vara kladdig inuti.

Låt svalna kvar i formen.

Hallon/björnbärpannacotta

*5 dl vispgrädde

*0.5dl strösocker

*100g björnbär

*300g hallon

*4 gelatinblad

*olja med neural smak till formen

Börja med att pensla formen (en sockerkaksform med hål i mitten) med lite olja.

Lägg gelatinbladeni kallt vatten.

Koka upp grädde, socker, hallon och björnbär. Kör gärna med en stavmixer för att få ur mer smak ur bären.

Sila bärgrädden och rör sedan ner gelatinet tills det har smält.

Häll i formen och låt stå i minst 3 timmar.

Vaniljmousse

*4 dl grädde

*4 ägg

*1 vaniljstång

*1,25 dl strösocker

*5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Snitta vaniljstången och ta ut fröna, blanda med grädden och vispa hårt.

Ta en ny bunke och vispa ägg och socker pösigt.

Värm lite av den vispade grädden och smält gelatinet.

Vispa sedan det med äggsmeten.

Vänd sist ner grädden i äggsmeten.

Montering

Ta fram springformen med botten och ta bort kanten på springformen.

Gör rent kanterna så att det inte finns någon choklad på kanterna.

Ta en kniv och ”skär” så att pannacottan lossnar ur sin form.

Vänd sedan den uppochned på botten så att den hamnar i mitten.

Sätt tillbaka kanterna på springformen och häll över vaniljmoussen.

Låt den sedan stelna i kylen.

Detta recept är baserat på ett recept som jag hittat på mittkok.expressen.se

Follow me on social media 🙂
Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: