En kväll i vänners lag

Paj

Botten

 

*3 dl vetemjöl

*1 krm salt

*100g smör eller margarin (jag brukar alltid ta smör eftersom smaken blir bättre)

*2½ msk vatten

 

Gör så här

 

Skär upp smöret i kuber, lägg ner smör, mjöl och salt i en matberedare eller elvisp med krokar.

Börja blanda samman till en gryning massa.

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.

Lägg degen i plastfolie och lägg in i kylen i ca 30 min.

 

Under tiden så kan du göra fyllningen

 

*150g ost (med stark smak)

*4 ägg

*2dl mjölk

*2 dl grädde

*salt och peppar efter smak

 

Gör så här

 

Riv osten, vispa samman ägg och vätska och rör ihop med osten, salta och peppra och ställ in i kylen.

Nu börjar det bli dags att ta ut degen ur kylen.

Kavla ut den så att den är något större än formen du ska använda (detta recept är till för en form på 24-26mm)

Ha på lite mjöl på den utkavlade delen och rulla ihop den löst och rulla ut den på pajformen.

Ta bort överflödet men tänk på att ha kvar lite deg upp på kanterna av formen eftersom den lätt sjuker vid förvärmningen annars.

Nagga botten med en gaffel.

Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen på 200°c, ca 12 min.

 

Lägg i fyllningen (räkor, skinka eller liknande ), häll över ostblandningen,

Grädda i nedre delen av ugnen på 200°c, ca 35min.

 

 

Detta recept är baserat men något omgjort på icas recept på Quiche Lorraine

 


 

 

Chokladmirrorglazetårta med hallon och passinsfrukmousse

Browniebotten

*120 g mörk choklad

*100g smör

*2,5dl socker

*2 ägg

*1,5 msk vaniljsocker

*1 krm salt

*1,5 dl vetemjöl

 

Gör så här

 

Sätt ugnen på 175 grader (150 grader vid varmluft).

Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i ett vattenbad.

Ta bort från värmen och rör ned sockret och bland väl.

Tillsätt ett ägg i taget och rör om mellan varje.

Tillsätt vaniljsocker och salt och rör om

vänd slutligen ned mjölet.

 

Anledningen till att man bara rör ned ingredienserna och inte vispar ihop dom är för att man vill ha den kompakt och kladdig. Om man vispar den så får man in en massa luft i den och då blir den inte kompakt.

 

Sätt fast ett bakplåtspapper på botten av en springform på 23cm med hjälp av kanterna till formen.

Smöra och mjöla kanterna på formen .

Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 15-25 minuter.

Ha koll på kakan så att den inte blir för genomgräddad.

Den ska fortfarande vara kladdig inuti.

Låt svalna kvar i formen.

 

Hallonmousse

 

*3 paket tinade hallon(á 225g)

*3 dl gelesocker

*6 tsk vaniljsocker

*9 dl vispgrädde

*4 blad gelatin (går att byta mot agar agar eller vegan gel om du är vegetarian)

 

Gör så här

 

Blötlägg gelatinbladen i kallvatten

Mixa hallonen med en stavmixer eller matberedare.

Passera dom mixade hallonen genom en finmaskig sil.

Koka upp den släta hallonpurén med gelesocker.

Ta av från värmen och rör ner vaniljsocker.

Krama ur gelatinbladen.

Ta lite av den varma hallonvätskan och blanda med gelatinen tills den smällt.

Häll ner gelatinblandningen i den övriga vätskan och rör ihop.

Vispa grädden fluffigt.

Vänd ner grädden i hallongelén när den börjat stelna något (den ska fortfarandevara lite rinnig)

 

Häll hallonmoussen på den helt svala browniekakan i samma form. Jag fyllde inte hela formen upp till kanten för att göra det enklare längre fram.

Släta ut med en slickepott.

Ställ in i frysen och låt den bli genomfrusen.

Men spar överflödet i kylen.

 

Passionsfruktmousse

 

*4 gelatinblad

*6 passionsfrukter

* passionsfruktjuice, lika mycket som mängden saft från 6 pressade passionsfrukter (ca 0,8 dl)

* saft av en halv citron

*4 äggvitor

*4 äggulor

*1 dl strösocker

*3,5 dl grädde

 

Gör så här

 

Blötlägg gelatinbladen i kallvatten.

Dela och skrapa ur allt fruktkött ur alla passionsfrukter och sila hårt med baksidan av en sked mot en finmaskig sil.

Koka upp passionsfruktsjuicen och lägg ned dom urkramade gelatinbladen i juicen och ta av från värmen.

Rör om tills allt gelatin har smält.

Häll ned saften från passionsfrukten och citronsaften och blanda ihop.

Låt svalna helt.

Vispa äggulorna och sockret ljust och fluffigt.

Rör ned passionsfruktsblandningen.

Vispa grädden och vänd ned i bunken.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ned med stora luftiga tag så att det blandas helt. Täck bunken med en plastfilm och ställ in i kylen i någon timme så att den sätter sig lite.

 

Ta en likadan springform med bakplåtspapper i botten och ha i passionsfruktmoussen och jämna till med en slickepott.

Ställ in i frysen och låt bli genomfrusen.

 

Ta fram hallon/brownietårtan och passionsfruktmoussen.

Ha på ett lager av den ofrusna hallonmoussen på den frusna hallontårtan.

Lägg på den frusna passionsfruktmoussen och tryck fast den i hallonmoussen.

(för att få loss passionsfruktmoussen ur springformen kan du ta fram den ungefär 10-15 min före hallontårtan så lossnar den lättare från kanterna.)

plasta in med plastfolie och ställ in i frysen igen så att den blir genomfrusen igen.

 

Vispa grädde och ta fram den genomfrusna tårtan.

Spacka tårtan med grädden så att den blir jämn. Fyll ut alla hålutrymmen och ojämnheter. Tänk på att arbeta snabbt eftersom grädden frysen snabbet på den genomfrusna tårtan.

Nu kan du ställa in den i frysen igen.

 

Då var det dags för att göra glazen

 

Chokladglaze

 

*12 gelatinblad

*300g grädde (40%)

*500g socker

*200g vatten

*160g glykossirap

*160g kakao

 

Gör så här

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Häll vatten, strösocker och glykossirap i en kastrull och låt koka upp till 104 grader. Tänk på att röra om ibland.

Ta av från värmen och sikta ned kakaon i omgångar.

Rör om tills allt gått ihop.

 

Koka upp grädden i en annan kastrull på sidan om och häll i sockerblandningen.

 

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i en liten skål.

Häll över lite av chokladvätskan på bladen och rör om tills bladen smält.

Häll ner gelatinet i den övriga glazen och blanda ihop.

Låt glazen svalna tills den är mellan 25-35 grader.

Jag fick bäst resultat när jag väntade tills 25 grader var uppnått.

Men tempraturen beror på vilken tjocklek du vill ha.

Låt glazen passera genom en finmaskig sil några gånger för att få bort alla luftbubblor innan du häller den över tårtan.

 

Det här receptet är på ganska mycket glaze men det har jag gjort av den enkla anledningen att jag inte ska stå där med en halvfärdig tårta. Hellre för mycket än för lite.

 

 

Detta recept är baserat men något omgjort från mandibakar


Maränger

Jag valde att dekorera min tårta med färska jortgubbar, chokladdoppade jordgubbar och hemmagjorda marränger.

 

 

*4 äggvitor

*3dl socker

 

Gör så här

 

Sätt ugnen på 100 grader

Vispa äggvitorna över vattenbad tills röran uppnår ca 60 grader i en rostfri skål.

Ta av skålen från vattenbadet och fortsätt vispa med elvisp på hög hastighet tills marröngen är glansig och fluffig.

Tillsätt valfri färg.

Spritsa ut dom.

Ställ in dom i mitten av ugnen i 70 min.

Släpp ut ången och grädda en stund till.

Stäng av ugnen och låt dom stå kvar i eftervärmen över natten.

 

Detta recept är baserat men något omgjort på ett recept från erki.

 

Follow me on social media 🙂
Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: