Italien toffee cake

English version below!

Ingredienser

  • 2 burkar á 400 g kondenserad mjölk
  • 2 msk mörk rom
  • 50 g osaltat smör
  • 2½ dl farinsocker
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1¼ dl (45 g) kokos
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
  • 175 g osaltat smör
  • 200 g hackad mjölkchoklad
  • 20 g hackat kokosfett

Gör så här

Blanda den kondenserade mjölken, rommen och smöret till kolan i en kastrull. Småkoka under ständig omrörning under medelvärme i 30 min.
Blandningen ska ha en ljus kolafärg. Lyft bort den från värmen och låt den stå.

Sätt på ugnen på 200° c och smörj och mjöla en bakform. Du kan lägga i bakplåtspapper i formen och låta den hänga ut över kanterna, så blir det lättare att lyfta upp kakan när den är färdig.

Mixa socker, mjöl, kokos, bakpulver, ägg och vanilj. Smält smöret i en kastrull i 6-8 minuter. Det ska vara ljusbrunt med en nötig smak. Mixa snabbt ned det i mjölblandningen.Tryck ut hälften i formen och häll kolan över. Strö över resten av blandningen och grädda kakan längst ned i ugnen i 10 min. Flytta sedan upp kakan lite och grädda den ytterligare 10-15 minuter. Den ska vara gyllene när den är färdig. låt sedan kakan kallna i formen.

Smält choklad och kokosfett över vattenbad och rör om då och då. Bred chokladen över kakan och låt den stå kallt tills chokladen har stelnat. Skär sedan i bitar och servera.


Ingridients

  • 2 tins of condensed milk (400 g per tin)
  • 2 tbsp dark rum
  • 50  unsalted butter
  • 2½ dl brown sugar
  • 3½ dl flour
  • 1¼ dl (45 g) shredded coconut
  • 1 tsp baking powder
  • 1 egg
  • 1 tsp vanilla extract or vanilla powder
  • 175 g unsalted butter
  • 200 g milk chocolate
  •  20 g coconut fat

Do like this

Mix the condensed milk, rum and butter for the toffee in a saucepan. Simmer under constant stirring at medium heat for 30 min.
The mix should have a light toffee color. Take it of the heat and put it aside.

Turn on the stove at 200°c or 390°f. Butter up the pan, flour it and tap away the excess. You can put baking paper in the pan en let it hang out from the sides to make it easier to lift the cake from the pan when its done.

Mix the sugar, flour, shreeded coconut, baking powder, egg and vanilla. Melt the butter in a saucepan for 6-8 minutes. The butter should have a light brown color and a nutty flavour. Mix it together with the flourmix quickly. Press out half of the mix in the pan and pour the toffee over it. Sprinkle the other half of the mix over the toffee and bake it at the bottom of the stove for 10 minutes. Move the cake up alittle and bake it for 10.15 minutes more. It should have a golden color when its done. Let the cake cool down in the pan.

Melt the chocolate and the choconut fat over a water bath and stir now and again.
Spread the chocolate over the cake and let it cool down in the fridge. When the chocolate has set cut the pieces and serve.

Follow me on social media 🙂
Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: