I want candy – recept

 

Karameller

  • 1 dl vatten
  • 5 dl socker
  • 2 dl dextros
  • smakessenser
  • hushållsfärg
  • maizena eller citronsyra

 

Gör så här

Blanda socker, vatten och dextros i en tjockbottnad kastrull. Koka till 160 grader, pensla ned sockerrester från kastrullkanten med vatten och en silikonborste.

Häll upp massan på en inoljad marmorskiva/tjock silikonmatta. Jobba med två inoljade degskrapor, färga och smaksätt.

Så fort det är möjligt, använd gummihandskar med lite olja. Dra isär smeten och jobba in luft, så att massan blir blank och sammetsfärgad.

Rulla 0,5 cm tjocka rullar och klipp centimeterbitar.

Du kan rulla karamellerna i maizena eller potatismjöl. Vill du ha syrliga karameller kan du rulla dom i citronsyra. Sprid ut på bakplåtspapper.

 

Detta recept har jag hitta på kokaihop.se

 


 

Saftig chokladkaka med chokladglasyr toppad med valnötter

  • 50 g smält och svalnat smör
  • 1 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 dl hackade valnötter

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 18 cm i diameter.

sikta ned kakao, mjöl, bakpulver och bikarbonat i en bunke.

Häll i salt och socker, blanda.

Vispa ned ägg, mjölk, smör och kokande vatten.

Vispa till en jämn smet.

Rör ned valnötter och häll i formen.

Grädda i 30-40 minuter i mitten av ugnen.

Kakan kan vara lite, lite kladdig i mitten när du känner med en sticka om du vill ha den extra saftig.

Låt kakan svalna helt.

 

Chokladglasyr

  • 35 g smör
  • 150 g choklad
  • 0,3 dl kakao
  • 0,75 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl florsocker

Gör så här

Smält smöret och chokladen i en kastrull, tillsätt kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.

Häll glasyren över kakan och strö över valnötter.

 

Follow me on social media 🙂
Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: