Chess cake med vanilj/jordgubb och dulce de leche fyllning – Svenska

Outside of the cake
Inside of the cake

Dulce de leche

Ta av etikiketterna från en burk med kondenserad mjölk och lägg den i en kastrull. täck den med vatten och ställ den på plattan och låt den sjuda i 3 timmar. Se till att fylla på med vatten lite då och då så att burken är täckt.

Ingredienser botten

  • 300 g smör
  • 8 ägg
  • 8 dl socker
  • 12 dl vetemjöl
  • 8 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vatten
  • 3 msk kakao 

Gör så här

Smöra och bröa formarna. Smält smöret och låt det svalna. 
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
rör ned blandningen i äggsmeten.
Tillsätt smör och vätska. Rör om tills smeten är jämn och slät.
Häll hälften av smeten i den ena formen.
Blanda kakao med den andra hälften och häll sedan den i den andra formen.

Grädda sockerkakorna i nedre delen av ugnen i 175°c i 40-50 minuter

 

Ingredienser vaniljfrosting

  • 200 g mjukt smör
  • 4-5 dl florsocker
  • 250 g philadelphiaost (kall)
  • 1 tsk vaniljextrakt

Gör så här

Vispa smöret mycket krämigt och ljust i cirka 5 minuter.
Blanda florsocker, börja med 4 dl, vispa ytterligare några minuter tills frostingen är riktigt krämig.
Tillsätt philadelphiaost och vaniljextrakt och vispa till en slät kräm. Tillsätt 1 del florsocker för en tjockare konsistens

 

Ingredienser chokladfrosting

  • 2 vaniljstång
  • 500 g choklad (500 g vit och 500 g mörk)
  • 600 g rumstempererat smör
  • 400 g florsocker
  • 50 g kakao
  • 200 g vispgrädde
  • 2 g salt

Gör så här 

Dela och skrapa ur vaniljstången. 
Smält chokladen över vattenbad (den vita för sig och den mörka för sig)

Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt och smaka av. man ska inte kunna känna några florsockerkorn. Gör man det vispar man ett tag till. 
Det kan också bero på att smöret är för kallt. Låt i så fall allt stå framme ett tag och vispa sedan vidare.

Tillsätt vaniljskrapet och vipsa, dela krämen på hälften och tillsätt kakao och mörk choklad i den ena delen och vit choklad i den andra delen och vispa dom båda delarna för sig.

Ha i 100 g grädde och 1 g salt i vardera del av krämen. Vispa till en slät smet och låt vila i kylen i tio minuter,
Den blir betydligt mycket fastare när den stått kallt ett tag.

 

Montering

Dela bottnarna i tre delar, lägg den första delen på fatet och ha på dulce de leche. Lägg på nästa del och ha på vaniljfrosting, lägg på skivade jordgubbar. 
Lägg på den sista botten och spackla med vaniljfrostingen så att du har en någorlunda jämn yta att jobba med när du ska spritsa. Låt tårtan stå i kylen ca 30 minuter. 
Nu kan du spritsa tårtan med chokladfrostingen.

 

Lycka till! 

Follow me on social media 🙂
Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: